Ne yersek oyuz!
Vücudumuzu günlük hayatın olumsuz etkilerinden arındırmanın ve rahatlatmasını sağlamanın, hastalıklardan korumanın ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatmanın en önemli yolu hiç şüphesiz beslenme düzenimiz! Sosyallik, tat ve duygusal nedenlerin ötesinde, yiyecekleri vücudumuzun en iyi şekilde çalışmasını desteklemek için yediğimiz fonksiyonel besinler olarak görmeliyiz. Burada birkaç kriter dikkate alınabilir: Yediklerimizin kalitesi, yeme sıklığı, ne miktarda yediğimiz, ne zaman yediğimiz, hangi besinleri bir arada tükettiğimiz ve o anki sağlık durumumuz...
Temel beslenmemizi öncelikle sebze ve yeşil yapraklı sebzeler, meyve, kahverengi tahıl, baklagil, yemişler ve tohumlar, baharatlar, otlar, bitki çayları ve protein olarak da ağırlıklı olarak balık üzerine kurabiliriz. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak, roka, kereviz sapı, maydanoz vb.) içlerindeki klorofil oranı yüksek olduğundan kanın oksijen taşıma kapasitesini artırması, kanı temizlenmesi açısından önemlidir. Sebze ve meyveleri çiğ salata haricinde sularını sıkarak da tüketebiliriz. Karbonhidrat ihtiyacımızı ise quinoa, amaranth, karabuğday, kahverengi pirinç, mor pirinç, tatlı patates ve bulgurla giderebiliriz.
KİNOALI TABULE
(4 kişilik)
Yaz sıcaklarında içimizi ferahlatacak, hafif ve lezzetli bir salata tarifiyle karşınızdayız. Lübnan mutfağının meşhur lezzetlerinden tabuleyi, bulgurdan farklı olarak kinoa ile hazırlayacağız. İçerik olarak kısırı anımsatsa da, tabulede salça kullanılmıyor. Başrolde ise maydanoz var. Tek başına bir öğün olabileceği gibi, et yemeklerinin yanına yanına da çok yakışacaktır.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Maydanoz, nane, fesleğeni ve cevizleri ince ince kıyın. Yeşillikleri ve cevizleri karıştırın. 4 yemek kaşığı kinoayı haşlayın. Karışıma haşladığınız kinoaları ekleyin. Ayrı bir yerde zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve limon suyunu karıştırıp hazırladığınız bu sosu tüm karışıma ekleyin. Farklı damak tatlarına hitap etmek için Orion kaselerde servis edeceğiniz tabulelerin kimini nar taneleri kimini de brokoli ile süsleyin.
Kinoa, yüksek protein, karbonhidrat, ve lif içerir. Vitamin ve mineral açısından da zengindir. Glisemik indeksi düşük olduğunda karbonhidratın yavaşça alınmasına olanak sağlar. Çölyak ve gluten hassasiyeti olanların rahatça tüketebileceği bir tahıldır.
Brokoli, önemli bir detoks ajanı olan ve beyin sağlığını koruyucu sülfür minerali içerir. Ayrıca C vitamini zenginidir. Sülfür içeren diğer sebzeler lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, kereviz, kuşkonmaz, pırasa, soğan ve sarımsaktır.
Nar, çoğu meyve gibi, nar da dengeli ve sağlıklı bir diyetin parçası olması gereken temel besinler ve lifle doludur. K vitamini, potasyum, folat, bakır zenginidir. Bir nar, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını içerir.